Nationale Award voor Multidisciplinaire Samenwerking in de Zorg

Zaterdag 6 oktober werd voor de eerste keer de Nationale Award voor Multidisciplinaire samenwerking in de Zorg uitgereikt tijdens MedischOndernemen LIVE in Houten. De winnaar van de juryprijs was Paramedisch Centrum de Bleekerij. OZOverbindzorg sleepte de publieksprijs in de wacht.

De Nationale Award voor Multidsiciplinaire Samenwering in de Zorg is een initiatief van MedischOndernemen. Een prijs voor de beste, meeste inspirerende en ondernemende, multidisciplinaire samenwerking waarin de eerste lijn een rol speelt. Het doel is om goede voorbeelden van multidisciplinaire samenwerking in de zorg in het zonnetje te zetten en zo andere eerstelijnsprofessionals te inspireren.

De jury bestond uit Marc Bruijnzeels (directeur Jan van Es instituut en associate professor aan het LUMC), Jan Anthonie Bruijn (hoogleraar aan de universiteit van Leiden en senator in de Eerste Kamer) en Greraline Leusink (associate professor Primary Healthcare aan het Radboudumc en toezichthouder bij diverse zorgorganisaties).

Afgelopen zaterdag, tijdens MedischOndernemen LIVE, presenteerden de drie genomineerden kort hun project en hun belangrijkste tips voor andere samenwerkingsprojecten. Na 20 minuten bedenktijd was het tijd voor de prijsuitreiking. De jury benadrukte hoe moeilijk het was om een keuze te maken. Marc Bruijnzeels: “Alle drie de genomineerden werken echt multidisciplinair en zijn heel innovatief. Alle drie hebben ze hun nek uitgestoken om de zorg beter te maken voor de patiënt.”

De keuze van de jury is uiteindelijk gevallen op Paramedisch centrum de Bleekerij. Dit centrum biedt mensen met oncologische en oedeemproblematiek fysieke, psychosociale en praktische ondersteuning. Er huizen 14 paramedici in het centrum, daarnaast is er samenwerking met ziekenhuizen en revalidatiecentra. Bertine Tieberink, eigenaar van een fysiotherapiepraktijk en oprichter van de Bleekerij, nam de prijs geëmotioneerd in ontvangst. “Het was mijn droom om de nazorg voor kankerpatiënten te verbeteren. Ik ben blij en vereerd met de erkenning die ons centrum met deze prijs krijgt.” De jury roemde met name haar ondernemerschap en lef. De juryprijs bestaat uit 5.000 euro, gesponsord door de Noaber Foundation en MedischOndernemen.

De publieksprijs ging naar OZOverbindzorg. Dit succesvolle initiatief ondersteunt de multidisciplinaire samenwerking rondom de thuiswonende patiënt met een simpele softwaretool waarmee alle zorgverleners èn de patiënt en de mantelzorger makkelijk met elkaar kunnen communiceren. Bijna 600 mensen stemden op OZOverbindzorg als hun favoriete multidisciplinaire samenwerkingsverband.

Een speciale vermelding kreeg nog de inzending van Inge Kramer en Jantinus Veenstra die met hun bedrijf POH Inpractica als POH GGZ de huisartsenpost ondersteunen bij GGZ-hulpvragen. Dit initiatief viel net buiten de nominaties maar is volgens de jury wel bijzonder maatschappelijk relevant vanwege de het probleem van verwarde problemen

Wilt u meer informatie over de genomineerden? Lees hier dan de inzendingen:

Ozoverbindzorg
Wedde dat het lukt
Paramedisch Centrum ''De Bleekerij''